Brandsetters: Vals persbericht Rambam in NRC

Op 22 november j.l. heeft NRC Handelsblad het artikel ‘Coolcat topman roept minister Ploumen op ‘jurkjes’ bij te dragen’ van Barbara Rijlaarsdam gepubliceerd. Op 23 november j.l. heeft NRC Handelsblad een correctie geplaatst, waarin de volgende feiten zijn weergegeven: “Het artikel was gebaseerd op een vals persbericht dat is verstuurd door een actiegroep die zich Brandsetters noemt. (…) De in deze krant aangehaalde citaten uit het persbericht waren niet van Kahn (Coolcat) afkomstig. Een actievoerder van Brandsetters, die zich voordeed als voorlichter van Coolcat, bevestigde de citaten.” Inmiddels is bekend geworden dat de redactie van het VARA-programma Rambam dit valse persbericht heeft verspreid.

Vandaag noemt De Telegraaf ‘PR-bureau BrandSetters’ wederom in deze zaak. De naam van het fictieve reclamebureau c.q. de nep-actiegroep Brandsetters is gebruikt zonder toestemming en medeweten van de in Nederland geregistreerde eigenaar van de handelsnaam Brandsetters. Klaus van den Berg en Illya Soffer hebben de handelsnaam Brandsetters gebruikt voor hun gezamenlijke commerciële activiteiten op het gebied van marktonderzoek, strategie, merkadvies en journalistiek voor diverse bedrijven, ministeries, NGO’s en goede doelen. In 2001 heeft Van den Berg de handelsnaam Brandsetters vastgelegd in zijn KvK-inschrijving. Toen NRC Handelsblad telefonisch bij hem informeerde of hij iets wist over dit valse persbericht, heeft Van den Berg direct verklaard hier niets mee te maken te hebben. De redactie van NRC Handelsblad heeft dit feit in de geplaatste correctie helaas niet vermeld. Deze correctie in NRC is doorgeplaatst op diverse websites.

Op 16 januari j.l. heeft Coolcat aan Klaus van den Berg gemeld welke partijen verantwoordelijk zijn voor het gebruik van de door hem geregistreerde handelsnaam voor het fictieve reclamebureau c.q. de nep-actiegroep Brandsetters, de website www.brandsetters.nl en het emailadres jan@brandsetters.nl die zijn gebruikt tijdens de communicatie met NRC Handelsblad en andere media. De productiemaatschappij van het TV-programma Rambam, CCCP, heeft inmiddels laten weten op de hoogte te zijn geweest van het bericht van Klaus van den Berg van 24 november j.l. over het gebruik van de door hem geregistreerde handelsnaam Brandsetters. Hij heeft dit bericht gestuurd via de door de programmamakers direct daarna uit de lucht genomen website. Op deze website stonden overeenkomstige diensten als onderzoek en communicatie die de heer Van den Berg aanbiedt en heeft aangeboden, ook onder de handelsnaam Brandsetters. Tevens stond hierop een bestaand, maar vals adres in Amsterdam vermeld. De programmakers hebben hierover geen contact opgenomen met Van den Berg.

Klaus van den Berg en Illya Soffer nemen expliciet afstand van het valse persbericht door het fictieve reclamebureau c.q. nep-actiegroep Brandsetters van het VARA TV-programma Rambam en de werkwijze van de verantwoordelijke redactie bij CCCP. Zij betreuren de reeds veroorzaakte schade aan de handelsnaam Brandsetters en aan hun goede reputatie in de markt bij opdrachtgevers, prospects en het algemene publiek. Uiteraard zijn Klaus van den Berg en Illya Soffer niet verantwoordelijk voor de eventuele verdere schade aan Coolcat of anderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
drs. Klaus van den Berg
06-29449978
klaus@klausvandenberg.com
www.klausvandenberg.com

Klaus van den Berg is afgestudeerd politicoloog aan de UvA. Hij werkt in marktonderzoek, strategie en trends voor bedrijven, overheden, NGO’s en goede doelen in Nederland en daarbuiten. Hij heeft gepubliceerd in diverse publieksbladen en vakbladen. Als trendonderzoeker is hij regelmatig op RTV en spreekt hij op lezingen, congressen en bijeenkomsten.

Illya Soffer is afgestudeerd politicoloog aan de UvA. Zij heeft gewerkt in marktonderzoek, merkadvies en reclame. Zij heeft gepubliceerd in diverse media en vakbladen. Thanks is zij werkzaam bij de management consultancy Twynstra Gudde. Vorig jaar verscheen de eenmalige uitgave Illya van M&C, Management en Consulting platform voor organisatieprofessionals met Illya als gast-redactrice.

The Dutch VARA TV-broadcast Rambam, produced by CCCP, used a fake press release of the non-existing agency and action group Brandsetters, pretending to communicate for the clothing company Coolcat. Brandsetters is the trading name I used for projects with Illya Soffer, consulting companies, public authorities, NGOs and charities. In 2001 I registered the trading name Brandsetters at the Amsterdam Chamber of Commerce. Klaus van den Berg and Illya Soffer are not related to this fake press release of the VARA TV-broadcast Rambam in any way. We are not responsible for any damage caused by this fake press release of the TV-show.